Deset let od prvního uvařeného piva letos na podzim oslaví Znojemský městský pivovar. Po celou dobu ho vlastní a vede Miroslav Harašta, který projekt na oživení uzavřeného areálu pivovaru připravil. Dnes je jasné, že byl úspěšný. „To nejkrásnější místo ve Znojmě je v areálu pivovaru,“ pochvaluje si.
Pane řediteli, kde se vůbec myšlenka na obnovení pivovaru vzala?
Coby asistent marketingu ve společnosti Starobrno a. s. jsem dostal na starost značku Hostan. Pivo se vyrábělo v tomto pivovaru. V roce 2007 zde skončila výroba piva a areál pivovaru odkoupilo město Znojmo. Já si pak kolem roku 2014 řekl, že bylo dost korporátu a vytvořil jsem projekt obnovy výroby piva ve znojemském městském pivovaru a v jarošovském pivovaru.
Jak náročný cíl jste si dal?
Hodně náročný. Všechno stálo třikrát tolik, než kolik jsem plánoval. Až nyní po deseti letech se dostáváme k tomu, že bychom mohli začít vydělávat a že to přinese i jiné benefity, než jen starosti.

Jaká piva dnes ve znojemském pivovaru vyrábíte?
Do našeho základního sortimentu patří Znojemská 11°, které je naším nejprodávanějším, dále Zámecká 12°, Zetko 14° a jantarová Rotunda 11°. Každé dva měsíce děláme nějaký speciál. Letos do základního sortimentu plánujeme přidat Ale pod značkou Zn Ale. Ze speciálů bych vypíchnul Sauvin. To je pivo vyrobené s použitím vinných kvasnic. Zajímavostí je, že naše Znojemské pivo jako jedno z mála v republice má chráněné zeměpisné označení. Musí se vyrábět podle určitých pravidel a na daném místě. Ročně zde uvaříme kolem 3,5 tisíc hektolitrů piva.
Provozujete i dva gastropodniky, ReZtauraci a HoZpodu. To byl od počátku váš záměr?
Od počátku jsme chtěli restauraci s velkou pivní zahrádkou. Že nakonec vznikly podniky dva, bylo dané okolnostmi. Podle smlouvy, jíž město uzavřelo s odcházející společností Heineken, totiž nebylo možné až do roku 2020 pivo v areálu pivovaru i prodávat. S restaurací bychom tudíž museli čekat. Proto jsme HoZpodu zřídili dříve v centru města.


Čím se oba podniky liší?
V obou prodáváme naše Znojemské pivo. HoZpoda je spíše komornější pivnicí s tradiční českou kuchyní, s velkou zahrádkou ve vnitrobloku a zajímavou atmosférou. Nyní 28. března jsme ji otevřeli po tříměsíční rekonstrukci. ReZtaurace u pivovaru je větší, reprezentativnější. Její součástí je velká zahrádka s nádherným výhledem. Do obou se chodí hlavně pořádně najíst a ochutnat Znojemské pivo. Kromě těchto dvou zařízení ještě máme stánek u rotundy svaté Kateřiny s výhledem na řeku Dyji. Je to místo pro super posezení u piva.
Nabízíte exkurze v pivovaru. Proč a co na nich lidé uvidí?
Od počátku jsme lidem chtěli ukazovat, jak pivo vyrábíme. Naše technologie je tradiční. Máme spilku, ležácké tanky v historických sklepích… Je atraktivní projít si cestu výroby piva od přípravny sladového šrotu až do ležáckých tanků s ochutnávkou. Ročně nás navštíví až tři tisíce lidí.
Znojemský městský pivovar je zároveň pořadatelem Slavností Znojemského piva…
Slavnosti mají ve Znojmě dlouhou tradici. Od loňska je pořádáme na vlastní náklady. Letos se uskuteční 7. června. Ovšem akcí v průběhu léta děláme v pivovaru celkem asi dvanáct. Pořádáme i letní koncerty a stand-upy na pivovarské zahrádce.
Jak se zdá, areál pivovaru se vám daří skutečně znovu oživit, že?
Naším cílem je to místo udržovat při životě, usilovat o to, aby se zde něco dělo a bylo zajímavou plnohodnotnou součástí Znojma. Do našeho příchodu to tak nebylo, areál byl do roku 2015 uzavřeným brownfieldem. Nyní je to nejkrásnější místo ve Znojmě. A na to jsem nejvíc hrdý.
Foto: Znojemský městský pivovar
Buďte první! Přidejte komentář