Po letech práce v investiční společnosti jako personalista se rozhodla splnit si sen a otevřít cukrárnu, a to přímo během covidové pandemie. Navzdory riziku se její Cukrářství Lavendy stalo oblíbeným. Letos na Masarykově náměstí otevřela Bistrotéku Lavendy a nabízený sortiment se tak rozšířil i o slané snídaně a brunche. Jak se Vendula Vytisková k pečení dostala? A jak důležití jsou pro ni lokální farmáři?
Jaká byla vaše cesta k tomu, že jste si otevřela cukrárnu?
Vystudovala jsem humanitní studia a řízení lidských zdrojů, takže jsem začínala jako personalistka. Žila jsem spíš v takovém stereotypu – vystudovat a najít si dobrou práci. Pracovala jsem v investiční společnosti v Praze, později jsem odešla na mateřskou dovolenou a přestěhovali jsme se do Jindřichova Hradce. Pečení mě vždy bavilo. Začala jsem péct dorty na zakázku, ale po nějaké době mi začal chybět kontakt s lidmi. Nechtěla jsem jen lidem předávat produkty mezi dveřmi. A tak vznikl plán na otevření vlastního cukrářství. Ten jsem realizovala v roce 2020.
To nebyla úplně ideální doba pro začátek podnikání. To určitě ne. Během pandemie jsme museli být hodně flexibilní. První sezónu jsme fungovali jen s malým dřevěným stánkem na zahrádce. Vnitřní prostory jsme zrekonstruovali až později.
Spousta lidí si ťukala na čelo, proč do něčeho takového jdu. Nakonec se ale vše povedlo.
A v letošním roce jste otevřela svou Bistrotéku.
Ano, Bistrotéku jsem otevřela na začátku letošního července. V cukrárně nabízíme hlavně sladké dezerty, které si vyrábíme sami z kvalitních surovin. V Bistrotéce jsme přidali i slanou nabídku, jako jsou brunche a snídaně, a také spolupracujeme s lokálními farmáři. Velké díky patří Oliverovi Pape, který nám pomáhá s koncepcí jídel.
Klademe důraz na spolupráci s lokálními farmáři. Stejně jako v Cukrářství i v Bistrotéce jsou pro mě lokální dodavatelé a kvalitní suroviny hodně důležité.
Od kterých lokálních dodavatelů odebíráte suroviny?
Pečivo máme z pekárny Krajíček v Počátkách. Tu mají dva mladí nadšenci, podobní, jako jsme my. Bereme od nich toustový chléb, briošky, koláčky nebo kváskový chléb. Ten si mohou zákazníci u nás také objednat.
Dále odebíráme ovčí sýry ze sýrárny v Horních Dvorcích a produkty z Farmy Štefan ve Višňové. Od nich máme šunku, klobásky a jen pro nás vyrábí pan Štefan poctivé masité párky. A také vajíčka. Všechny vajíčkové pokrmy jsou u nás připravovány z vejcí z volného výběhu na trávě.
V Bistrotéce najdou zákazníci také piva z klášterního pivovaru Želiv a vína od malých vinařů. Celé moje podnikání je založeno na příběhu. Kromě kvality surovin si tedy u svých dodavatelů zakládám i na tom, že s každým z nich mě nějaký malý příběh spojuje.
Co dalšího u vás mohou lidé ochutnat?
Určitě kvalitní výběrovou kávu. Tu nám dodává rodinná liberecká pražírna MIA Coffee, se kterou spolupracujeme už delší dobu. Zrna z Indie, která nám dodávají do Bistrotéky mohou lidé ochutnat jen v opravdu málo podnicích v celé republice.
V Bistrotéce se zaměřujeme hlavně na brunche. Ve všední dny otevíráme v půl osmé, o víkendu potom v půl deváté. Kvalitní brunch si u nás zákazníci mohou vychutnat až do dvou hodin. Vejce benedikt, krémová míchaná vajíčka s kváskovým chlebem, výborné párky z farmy pana Štefana, polévka, french toust, ovesná kaše s domácí granolou a švestkami a další. Myslím si, že v Jindřichově Hradci takových možností, kde si dát poctivou snídani, moc není. Odpoledne si ale u nás můžete posedět například u vajíčkové či škvarkové pomazánky s kváskovým chlebem nebo u Jindřichova talíře.
Našla si bistrotéka už své stálé zákazníky?
Kromě lidí, kteří navštěvovali naši cukrárnu, začali chodit i zákazníci, kteří o nás nevěděli a jsou spokojení. Za to jsem moc vděčná a těším se na každého nového zákazníka. V obou našich provozovnách nás najdou každý den, od pondělí až do neděle.
Buďte první! Přidejte komentář