Milan Kasper, majitel Cyklopenzionu a dalších podniků v Jindřichově Hradci, pokračuje v dlouhé rodinné tradici pohostinství a obchodu. V rozhovoru prozrazuje, jak se podařilo propojit rodinnou historii s moderním podnikáním, proč jeho podniky fungují celoročně a jaký význam přikládá stálým zaměstnancům. I když sám už plánuje předat vedení mladší generaci, podnikání ho stále baví a rád rozvíjí nové projekty.
Kam už sahá historie vaší rodiny v pohostinství?
Naše rodinná historie sahá až do roku 1852, kdy můj pradědeček Martin Kasper provozoval Hostinec U Černého orla. Dokonce se tehdy setkal s J. K. Tylem, který u něj byl asi na měsíc ubytován. Tyl mu zanechal dluh 10 zlatých, ale když se můj pradědeček dozvěděl, že je Tyl nemocný, dluh mu odpustil a již splacené tři zlatky mu dokonce poslal zpět
Jak se to všechno dál vyvíjelo?
Roku 1939 můj dědeček rodinný hotel prodal a pokračoval v jiném hotelu. Naše rodina se tedy pohybuje v pohostinství už po generace. Můj syn je již sedmá generace Kasperů, která podniká v Jindřichově Hradci v oboru gastronomie. Já jsem v roce 1992 začal podnikat v různých oborech, ale nakonec jsem se zaměřil na železářství. V roce 2002 jsme pak otevřeli Cyklopenzion s osmi pokoji, který jsme postupně rozšířili o další budovu s dvanácti pokoji. Dnes nabízíme kromě ubytování i saunu, gotický vinný sklep s posezením až pro 26 osob, kde pořádáme degustace vín. V rámci Cyklopenzionu máme také vlastní půjčovnu kol a miniservis. V rámci rozvoje jsme také přidali kavárnu a pražírnu, což nám umožňuje poskytovat kompletní zázemí pro naše hosty.
Přestože by se vám vyplatilo mít otevřeno jen během hlavní turistické sezóny, rozhodli jste se mít otevřeno po celý rok. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?
Mnoho penzionů zde funguje jen během letní sezóny, kdy je největší poptávka, ale v zimě je jejich provoz téměř nulový. Já jsem se rozhodl mít otevřeno celoročně, protože když bychom zavřeli, zákazníci si najdou jinou službu, která jim bude dostupná i v zimě. Navíc máme několik stálých zaměstnanců, kteří nám tvoří kvalitní tým. Kdybych je na zimu propustil, hledání nových takto šikovných pracovníků by nebylo snadné, což by mohlo ovlivnit úroveň našich služeb. I když v zimě penziony trochu tratí, v létě to vykompenzujeme a díky tomu můžeme poskytovat vysokou kvalitu služeb i přes sezónu, aniž bychom se museli spoléhat pouze na brigádníky.
Kromě ubytování v Cyklopenzionu provozujete také kavárny a pražírnu. Jak jste přišel na nápad rozšířit podnikání i tímto směrem?
Původně v budově, kde je dnes naše kavárna s pražírnou, provozovaly kavárnu Jindřichohradecké místní dráhy, které u nás byly v nájmu 10 let. Když v roce 2022 vstoupily do insolvence, převzal jsem zpět vybydlené prostory. Rozhodl jsem se je znovu zařídit a založil jsem kavárnu s pražírnou, která je jediná svého druhu v Jindřichově Hradci. Tento krok souvisí s naší rodinnou tradicí, protože já i můj bratr jsme vyrůstali v pohostinství, takže pro nás bylo přirozené pokračovat i tímto směrem.
Vlastníte také dvě železářství. Jak se vám daří kombinovat provoz penzionu, kaváren, pražírny, vinného sklípku a železářství?
Železářství fungují jako samostatné firmy – MAZDOS s.r.o. a velkoobchod KASPERMETAL s.r.o. Každá z těchto firem má svou strukturu a vedení. Železářství nyní vede můj syn David. Pod CYKLOPENZION KASPER s.r.o. pak spadají penziony a kavárny, o které se převážně stará má manželka Lenka. Díky tomu, že máme jasně rozdělené zodpovědnosti, můžeme efektivně kombinovat různé oblasti našeho podnikání.
Plánujete do budoucna rozvoj svých podnikatelských činností?
Já už jsem vlastně v důchodu, je mi 66 let. Když jsem před dvěma lety otevíral kavárnu, lidé se mě ptali, jestli to vůbec mám zapotřebí, ale já si myslím, že ano. S podnikáním mě to stále baví, ale zároveň už rád přenechám otěže mladší generaci. Konkrétní plány už nemám, ale kdo ví – třeba ještě sám sebe překvapím.
Buďte první! Přidejte komentář