Rybářství Kardašova Řečice, založené v roce 1994 během privatizace, patří se svým majitelem Zbyňkem Zajícem mezi přední hráče v oboru. Pečuje o 350 rybníků na ploše necelých 3 000 hektarů, mezi nimiž vyniká rybník Holná, malebně zasazený v lesích Jemčiny. Výrobní ředitel Petr Janoušek v rozhovoru odkrývá, jaké ryby chovají, proč je pro ně welfare ryb prioritou a jakým způsobem podporují mladou generaci i rekreační rybaření.
Co všechno obnáší péče o tak rozsáhlou síť 350 rybníků?
Klíčová je velká škála činností. Musíme se vypořádávat se změnami počasí, jako je nedostatek vody během suchých období nebo naopak přebytek při povodních – to vyžaduje efektivní regulaci hladiny vody. Zároveň se staráme o chov ryb, jejich zdraví a organizaci pravidelných výlovů. Nezbytnou součástí naší práce je i administrativa, odbahňování a opravy rybníků, úprava rákosin a péče o vegetaci kolem hrází, což zahrnuje sečení a prořezávání. Všechny tyto kroky jsou důležité pro to, aby naše rybníky zůstaly v co nejlepší kondici a byly plně funkční.



Jaké druhy ryb ve vašich rybnících chováte?
Hlavním druhem, kterému se věnujeme, je kapr – páteř českého rybářství a nejběžněji chovaný druh u nás. Kromě kapra chováme také lína, amura, štiku, candáta, sumce a bílé ryby, jako jsou plotice a perlín. Jedná se o tradiční zaměření českých rybářů, které se osvědčilo i z důvodu exportu. Kapr je ideální do našich klimatických podmínek a dobře se s ním pracuje. Na druhou stranu kvalita kapřího masa bývá nedoceněná a přitom je to lehce stravitelná a v kuchyni univerzální potravina, která se dá připravit na jakýkoliv způsob.
Tyto druhy ryb udržují v rybníku i určitý ekosystém, že?
Ano, tyto druhy se vzájemně doplňují. Dravé ryby jako štika nebo candát pomáhají regulovat přemnožení vedlejších druhů, například bílé ryby nebo ježdíků, které by jinak ujídaly plankton nezbytný pro růst kapra. Kapr využívá celý sloupec vody, přizpůsobí se různým hodnotám pH a kvalitě vody a jeho výlov je relativně snadný. Například lososovité ryby u nás nechováme, protože rybníky neposkytují vhodné podmínky pro jejich chov.
Co všechno zahrnuje péče o ryby?
Ryba má pro nás nevyčíslitelnou hodnotu, a proto dbáme na to, aby byly ryby zdravé a v dobré kondici. Pravidelně provádíme kontrolní odlovy, takzvané pruby, které probíhají každý měsíc. Díky nim sledujeme zdravotní stav a růst ryb. Navíc tak i víme, jakou kvalitu a velikost ryb můžeme na podzim nabídnout při prodeji. Pokud je to potřeba, ryby přikrmujeme obilím, což je běžná praxe, zejména u kaprů.
Co si myslíte o přikrmování ryb pečivem? Je to pro ryby zdravé?
Pokud je pečiva na hladině jen přiměřené množství, rybám ani vodnímu prostředí to nevadí. Dokonce ho využijí nejen ryby, ale i vodní ptáci. Problém nastává, když je pečiva příliš – začne klesat ke dnu, kde se rozkládá a tím spotřebovává kyslík. To může vodu znehodnotit. Pokud tedy nejde o nadměrné množství, přikrmování ryb pečivem jim nijak neublíží.
Chováte ryby výhradně pro spotřebu, nebo také na zarybňování sportovních revírů?
Děláme obojí. Většina naší produkce směřuje ke spotřebě, ale část ryb je využita i pro zarybňování. Zarybňujeme například náš sportovní revír Popelov, svazové rybníky v Jihočeském a Středočeském kraji, ale také řeky jako je Berounka a Vltava. Dodáváme ryby i do pískoven a slepých ramen Dunaje v Rakousku, do Belgie a na Slovensko. Ryby dodáváme celoročně, a to jak k přímé spotřebě, tak jako násady pro další lokality.
Jak důležitý je pro vás zahraniční export?
Zahraniční export je pro nás klíčový. Největší objem produkce míří do Německa, které je historicky největším evropským trhem s vysokou oblibou kapra. Dále exportujeme do Rakouska, Francie, Belgie, na Slovensko a do Polska.


Jak zajišťujete přepravu ryb do zahraničí? Dbáte při tom na jejich welfare?
Máme vlastní autodopravu se dvěma nákladními vozy a vleky upravené pro dálkovou přepravu do zahraničí. Snažíme se vše potřebné pro export zajistit sami, protože transport ryb není jednoduchý a potřebujete zkušenosti a zodpovědnost. Převážíte živá zvířata. Proto je pro nás výhodnější mít vlastní řidiče i vozidla a mít celý proces pod kontrolou. Ryby exportujeme živé, a to v izolovaných přepravních bednách, které udržují stálou teplotu po celou dobu transportu. Na dně beden jsou rošty, z nichž je přiváděn kyslík, což zajišťuje rybám optimální podmínky. Je to skutečně alchymie, ale welfare ryb je pro nás prioritou.
Jaký je váš pohled na změny klimatu a jejich vliv na chov ryb a péči o rybníky?
Změny klimatu mají na rybářství zásadní dopad. V létě se voda více ohřívá, což ovlivňuje její kvalitu i ryby samotné. Dalším problémem je dlouhodobý nedostatek vody – během roku je méně sněhových i dešťových srážek, což způsobuje výrazné kolísání hladin. Když už vody přibude, například při intenzivních deštích, často má horší kvalitu, protože přináší organický sediment, který zatěžuje rybníky. Abychom to zvládli, využíváme sací bagr – jedná se o plovoucí zařízení tvořené dvěma pontony, kabinou a frézou nebo kalovým čerpadlem, které efektivně odsává sediment ze dna rybníků. Tento přístup nám pomáhá udržovat rybníky v co nejlepší kondici.
Předáváte své zkušenosti i dál? Například mladé generaci?
Snažíme se, aby rybářství mělo v Česku budoucnost, a věříme, že mladá generace v tom hraje klíčovou roli. Proto spolupracujeme se středními školami jako je Střední rybářská škola ve Vodňanech nebo Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína v Třeboni. Studenti u nás kromě výdělku získávají především cenné zkušenosti a praktické dovednosti. Mají možnost seznámit se s moderními způsoby chovu ryb, ale zároveň vidí i tradiční postupy, které stále používáme. Kromě odbornosti klademe důraz i na osobní přístup a na to, aby se u nás studenti cítili dobře a měli prostor pro růst.
Kromě praxe pro studenty se věnujete i rekreačnímu rybaření. Co všechno můžete návštěvníkům nabídnout na sportovním rybníku Popelov?
Kromě rybolovu, který je nonstop, tak je to zázemí na stanovištích, kde je ohniště, chemické WC a návštěvníci mají možnost u nás mít vlastní stan nebo karavan. Hned vedle Popelova je komplex lesů Jemčina mezi Jindřichovým Hradcem a Třeboní, takže se lidé můžou vydat na kolo na moc pěkné cyklostezky nebo na podzim na houby.

Plánujete v budoucnu rozšířit vaše aktivity?
Ano, stále se snažíme modernizovat a zlepšovat naše zázemí i vybavení. Letos plánujeme pořídit nový, výkonnější sací bagr na odbahňování lovišť, což výrazně usnadní naši práci. Pravidelně investujeme do modernizace – například pořizujeme nová nákladní auta nebo vylepšujeme sádky, ať už jejich asfaltováním, nebo jinými úpravami. Naším cílem je, aby vše bylo nejen funkční a praktické, ale také esteticky na úrovni. Chceme odvádět práci, na kterou můžeme být hrdí.
Buďte první! Přidejte komentář