Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Bejčkův mlýn, to je komfort, krásná příroda i domácí zoo

Chcete strávit příjemnou dovolenou v komfortním prostředí, stranou ruchu velkoměsta, současně obklopeni krásnou a čistou přírodou? Nebo si jen zajít do vinného sklípku na kvalitní moravské víno ve spojení s tradiční českou kuchyní? Pak je Penzion Bejčkův mlýn ve Slavonicích jasnou volbou. „Snažíme se, aby u nás byli hosté spokojení. Každý rok proto přicházíme s nějakou novinkou,“ prozradila provozovatelka penzionu Alena Odutová.

Jak byste váš penzion v krátkosti představila?

Penzion Bejčkův mlýn je zaměřený především na rodiny s dětmi, pro ně máme náš areál také uzpůsobený. Tedy různé prolézačky, houpačky, kde se mohou děti vyřádit, dále zvířátka dřevěná i živá, k většině z nich mají volný přístup, takže si je mohou pohladit a pochovat. Pak tu máme i vlastní rybník, který je určený pro koupání, ale i rybolov.

Kde se vzal název Bejčkův mlýn?

Historicky se jmenoval Plachův mlýn a zmínku o něm jsem našla až v roce 1525, ale zřejmě bude ještě starší. Současný název má po rodině Bejčkově, která zde v první polovině minulého století bydlela. Půdorys budovy je stále stejný, ale v sedmdesátých letech ji státní statky předělaly na podnikové rekreační středisko.

Kolik pokojů máte pro hosty k dispozici?

Pokoje mají různou atmosféru a výbavu, ale všechny jsou útulné a komfortní. Dýchne na vás moderní současnost, ale i historie. Disponujeme šestnácti pokoji a jedním apartmá s celkovou kapacitou 37 stálých lůžek a dalšími osmi přistýlkami. Dalších 18 lůžek lze využít v chatkách.

Součástí penzionu je rovněž domácí zoo. Co byste o ní řekla?

Je to trošku paradox. Když jsem odcházela z domu od rodičů, řekla jsem, že už se nikdy v životě nechci o zvířata starat. A nyní jich v našem areálu máme ještě mnohem víc. (smích) Nejedná se ale o tradiční zoo. Máme velké množství pozemků, na nich chováme ovce, kozy, oslíky, slepice, husy, pávy, krocany, králíky, morčata, papoušky, holuby, prostě zvířátka, která se chovala na vesnicích. Aby hlavně děti mohly do výběhů a naživo si ta zvířátka pohladit či pochovat.

Co je pomyslnou hlavní atrakcí zoo?

Nevím, jestli hlavní, ale máme tu i pštrosa Emu, na nějž se mohou hosté či návštěvníci podívat sice přes plot, ale oproti klasické zoo prakticky z očí do očí.

Čím se vyznačuje hotelová restaurace?

Zaměřujeme se na českou kuchyni, tedy tradiční česká a moravská jídla. V letních měsících pak vždy ve čtvrtek a v sobotu děláme venkovní grilování pro veřejnost. Naší specialitou jsou ovocné kynuté knedlíky, protože je v okolí Slavonic spousta borůvek. Děláme z nich kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem posypané cukrem a přelité máslem. Za ta léta se na ně naučila chodit spousta lidí. Další specialitou jsou bramborové domácí knedlíky plněné škvarky.

Na čem si hosté pochutnají ve vašem vinném sklípku?

Nakupujeme vína z rodinného moravského vinařství z Bzence, které má dlouhou historii, dědí se v té rodině z pokolení na pokolení. Specializují se nikoliv na okamžitou konzumaci, ale na delší uskladnění. Navrch jsou všechny bio. Vinohrad není ošetřovaný chemií, což je v chuti vín pozitivním způsobem výrazně poznat.

Proč by měli hosté zavítat právě k vám?

U nás všichni naleznou klid a kontakt s přírodou, vyloženě odpočinková záležitost, kde se mohou hosté volně pohybovat po našich rozsáhlých pozemcích. Máme tu spoustu vzrostlých stromů, pod nimiž je příjemný chládek a pohodlně se pod nimi dá strávit prakticky celý den. Jsme taková polosamota. Vystoupíte a hned jste v přírodě, kterou si můžete skutečně užít. Současně jsme ovšem certifikovaní asociací hotelů a restaurací, od níž máme tři hvězdičky, čemuž odpovídá také vybavení.

Chystáte na letošní rok nějakou novinku?

Snažím se, abychom každý rok přišli s něčím novým. Na letošní rok jsou to vyřezávaná zvířátka ze dřeva, velká a robustní. Děti na ně budou moci vylézt a vyfotit se. Někdo tomu říká dřevěná zoo. Na jaře je umístíme do areálu, bude to úžasná novinka. Letos pak ještě město Slavonice slaví 765 let od první písemné zmínky, na němž se budeme formou občerstvení ve spolupráci s městem také podílet.

Foto: Archiv Bejčkův mlýn

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *