Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Řeznictví a uzenářství Francouz má vedle výroby i vlastní síť prodejen

Sami maso a uzeniny nejen prodávají, ale také je vyrábí. „Máme tak pod kontrolou celý výrobní proces až k našim zákazníkům,“ nastínil Ladislav Francouz, majitel Řeznictví a uzenářství Francouz s. r. o., která má sídlo v areálu bývalého hostince ve Skupicích.

Jak daleko do minulosti sahá historie firmy Řeznictví a uzenářství Francouz s. r. o.?

Už můj otec byl vyučeným řezníkem, na stejnou dráhu jsem se vydal i já. Věnoval jsem se domácím porážkám a s otcem jsme doma vyráběli uzenářské výrobky. Stejně tak jsem chodil bourat maso po jednotlivých obchodech, kde byl nedostatek řezníků.

Takže jste po roce 1989 v podstatě v podstatě plynule pokračoval a rozšířil a rozšířil svoji činnost?

Ano, hned v devadesátém roce jsem založil firmu a o sedm let později jsme zakoupili objekt bývalého hostince ve Skupicích. Rekonstrukcí této budovy bylo vytvořeno pracoviště pro kompletní zpracování masa a výrobu uzenin. Pro mě bylo velkým plusem, že jsem při práci v masokombinátu Polička prošel kompletně celým procesem, od porážek až po expedici. To se mi moc hodilo při začínajícím podnikání.

Kolik jste před těmi necelými třiceti lety měl zaměstnanců?

V Sobětuchách jsem zaměstnával pět zaměstnanců. Při spuštění provozu ve Skupicích jsem už zaměstnával patnáct zaměstnanců. Měli jsme i vlastní porážku vepřového a hovězího dobytka, bourárnu, výrobnu masných a vařených výrobků. Po pár letech, v souvislosti se vstupem do Evropské unie, kdy přišlo zpřísnění veterinárních požadavků, jsme museli přistoupit k další rekonstrukci a modernizaci provozu. Nyní máme okolo třiceti zaměstnanců a každý den porážíme okolo čtyřiceti kusů vepřového a dvou hovězího.

Vedle řeznictví a uzenářství ještě existuje  společnost MASO – Francouz s. r. o.  Můžete osvětlit okolnosti jejího vzniku?

Přibližně před dvaceti lety mě byla nabídnuta prodejna v Chrudimi a Slatiňanech. Na starosti si je vzal můj syn, který není vyučený v oboru. Spolu s mojí manželkou si tak vzali na starosti prodejní část společnosti.

Máte vlastní síť prodejen. Kde všude?

Ve Slatiňanech, Skupicích, Sobětuchách, Pardubicích, Chrudimi a Hlinsku.

Kde jinde se ještě můžeme s vašimi s vašimi výrobky potkat? 

S naším sortimentem výrobků se můžete setkat v celém Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Zavážíme také výrobky do pár obchodů v okolí Kutné Hory a Kolínska, po celém okrese Chrudim zásobujeme Jednotu Hlinsko. Zásobujeme rovněž nemocnice, restaurace, mateřské a základní školy, domovy pro seniory a ostatní podnikatelské subjekty.

O jak velkém objemu výroby vašeho řeznictví se vlastně bavíme?

Objem výroby činí týdně přibližně deset tun. Firma produkuje sekané výrobky, měkké salámy, pečené výrobky, uzená masa, masné polotovary, vařené výrobky a speciality.

Dá se tedy říci, že vyrábíte kompletní sortiment?

Snažíme se zpracovat všechno, co jde z každého poraženého kusu. Sortiment drobných sekaných výrobků – špekáčků, párků, klobás, vše narážíme do přírodních střívek – žádné umělé nepoužíváme. Stejně tak bez použití kůží a emulzí, čistě jen maso, koření a voda, nic dalšího do našich výrobků nepřidáváme.

Na které výrobky z vaší produkce byste  potencionální zákazníky obzvlášť upozornil?

Naše výrobky vyhrály v soutěži Regionální potravina Pardubického kraje. Jsou to radní rolka a paštika s medvědím česnekem. To jsou dodnes jedny z našich nejprodávanějších a nejoblíbenějších výrobků. Hodně si vážíme vítězství v nezávislém testu MF DNES o nejlepší klobásy na farmářských trzích v Česku, byla to naše Farmářská klobása. Hodně výrobků bylo oceněno titulem Mls Pardubického kraje.

Platí i v tomto i v tomto oboru, že je potřeba neustále přicházet s novinkami, ve vašem případě tedy novými výrobky?

Tradiční výrobky je třeba držet. Každoročně přicházíme se dvěma až třemi novými výrobky, ale většinou se dost těžko prosazují, protože lidé jsou zvyklí na to, co jim chutná. Třeba u párků s jogurtem jsme je pomalu tři čtvrtě roku museli dodávat, než si na ně lidé zvykli. Každá novinka se opravdu horko těžko prosazuje. Hlavně když pak přijdou Vánoce nebo Velikonoce, chtějí zákazníci klasiku, na kterou jsou zvyklí. Prostě se vrací spíše k osvědčeným výrobkům.

Máte vlastní chov, nebo odebíráte maso od jednotlivých dodavatelů?

Vlastní chov jsme nikdy neměli, to už by časově snad ani nešlo zvládat. (směje se) Pokud jde o vepřové, zde 99 procent odebíráme od firmy Betty CZ paní Novákové. To je pro nás velké plus, spolupráci jsme navázali už pomalu před třiceti lety. Oni pro nás vykrmí prasata a každý den jich dodají potřebný počet, také si pro to upravili jejich stáje. Byly doby, kdy vepři nebyli, proto jsem za tuto spolupráci nesmírně rád. Pak máme ještě dva menší soukromníky, od kterých pravidelně odebíráme asi deset kusů za měsíc.

Jaké je to v hovězím v hovězím masu?

Hovězí odebíráme, jak už jsem zmínil, v mnohem menším množství než vepřové, od družstev a soukromníků, kteří ještě drží stavy.

Vyhovět v potravinářském  průmyslu všem normám musí být náročné… 

Všechny naše výrobky jsou vyráběny ze surovin, které splňují hygienické a zdravotní normy Evropské unie a jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Ty jsou jasně nastavené a my je můžeme pouze ještě vylepšit. Tvrdím, že dnes chce každý dodavatel prodávat pořádné a poctivé výrobky. Představa, že semeleme všechno a dáme to do nich, je absolutně vzdálená realitě. Jsem přesvědčený, že v současnosti chce každá firma poctivě dělat řemeslo, v tomto směru se chci zastat všech řezníků. Proto děláme ještě nad rámec schválených norem. Máme vlastní cechovní normy, které vydala Potravinářská komora ČR. V nich jsou uvedená procenta masa, která musí být v jednotlivých výrobcích obsažena a ta dokonce evropské normy překračují.

Prozraďte, prosím, jak vlastně vypadá váš běžný pracovní den?

Časově je to hodně náročné. Začínáme už velice brzy ráno, spíše v noci. K tomu nás nutí především školy a školky, které chtějí, aby měly čerstvé maso. Nikdo si dnes nechce dělat jeho zásoby, každý chce čerstvé, proto se snažíme maximálně vyhovět našim odběratelům.

Chystáte do budoucna nějaké změny či  novinky?

V současné době obě firmy zaměstnávají dohromady okolo šedesáti zaměstnanců, každá po třiceti. Kapacitně to určitě stačí a je to odpovídající číslo. Nějaké rozšiřování rozhodně neplánujeme. Jinak dnešní obchod je především bojem o ceny a o nabídce, do budoucna to tedy bude také náročné. Největší problémy nám dělají obchodní řetězce, které srážejí ceny masa. Za tyto ceny ho my nevyrobíme.

Foto: Archiv Řeznictví a uzenářství Francouz

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *