Dana Šťastná provozuje v Chrudimi alternativní jídelnu už patnáct let a zdravé stravování propaguje nejen ve své jídelně, ale i na školách po celém Chrudimsku. Kromě zdravého přístupu k jídlu má také zdravý přístup ke společnosti. Ve svém sociálním podniku zaměstnává převážně osoby s handicapem, kteří by se na otevřeném trhu práce hůře uplatnili.
Jaká byla vaše cesta ke zdravému jídlu? Jaké je vaše původní povolání?
Původním povoláním jsem učitelka ekonomických předmětů. Vždycky jsem ale cítila, že jídlo je pro naše zdraví a psychickou pohodu velmi důležité. Tak jsem tedy přibližně v polovině své kariéry udělala otočku a založila jsem sociální podnik Kruh zdraví, jehož náplní je zdravá, alternativní jídelna. Později jsem také studovala Školu přírodní léčby MUDr. Soni Hájkové a díky tomu jsem do uvažování o zdravém jídle pronikla ještě více.




Věnujete se ale i osvětě o zdravém životním stylu. Je to tak.
V tom se ukazuje i mé původní povolání učitelky. V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání navštěvuji školy na Chrudimsku či Přeloučsku a s dětmi řeším, co je to zdraví a zdravá výživa. Často na to přijdou sami. Aby nám bylo dobře na duši i na těle, je třeba pro to něco udělat. A to nejzákladnější je správně jíst. Každý si musí najít ten svůj jídelníček a nastavit své stravování tak, aby mu bylo dobře. S dětmi často vyrábíme zdravé pomazánky a v mateřských školách hodně pracujeme s ovocem. Osvěta u dětí mi dává veliký smysl a jsem ráda, že se tomu mohu věnovat.
Kdy vznikl nápad, že budete zaměstnávat lidi s handicapem?
Hned na začátku. Jídelnu jsem zakládala přímo s tím záměrem, že budu zaměstnávat lidi, kteří to potřebují a budu poskytovat dobrou stravu těm, kteří ji hledají. Přes místní akční skupinu Chrudimsko nyní také zaměstnáváme lidi, kteří jsou na Úřadu práce delší dobu a mají problém se někde uplatnit. My se jim půl roku věnujeme a snažíme se je připravit na to, aby se uplatnili i jinde.


Na které dobroty se k vám lidé nejčastěji vrací?
Nejpopulárnější jsou asi naše certifikované regionální produkty. Jde o náš celožitný chléb, celozrnný závin a žitnou sakrajdu, což je takové vánoční cukroví. Také se k nám lidé vrací každý den na naše zdravé a chutné obědy. K výrobě našich produktů využíváme lokální dodavatele a zakládáme si na tom. Mouku bereme z mlýnu Janderov, ovoce od pana Nevoleho či z místních trhů a brambory od pana Kasala z Krucemburku. Naše jídelna je opravdu takový kruh zdraví, kam lidé mohou přijít a cítit se dobře. Rádi říkáme, že naše jídlo baví i chutná. Budu ráda, když se o tom lidé přijdou přesvědčit sami.
Denně připravujeme polévku a tři hlavní jídla, vždy jídlo bezlepkové i vegetariánské či veganské, moučníky, pomazánky, salátky, přesnídávkové kaše, náš žitný kváskový chléb


Veškeré pokrmy vám zabalíme i s sebou
Vše můžete objednat prostřednictvím našich www.kruhzdravi.cz
Umíme vám nachystat jídlo na celý den „roznos pod nos“
Pomůžeme vám zorganizovat rodinnou oslavu v naší jídelně a připravit vám prostřený stůl dle vašeho přání
Uspořádáme vám dětskou oslavu narozenin s tvořivou dílničkou pro malé i velké strávníky
Poskytneme vám náš prostor pro rodinnou oslavu či setkání pro 30 osob
Na jaře a na podzim se můžete zúčastnit naší školy sezónního vaření pro začátečníky
Letos první dětský camp s tématikou „tvoření – vaření“ pro děti od 7 do 11 let v termínu od 4. do 8. 8. 2025
Telefon: +420 732 277 628
Adresa: Nerudova 940, Chrudim
Email: dana.stastna@kruhzdravi.cz
Foto: Archiv Kruh zdraví
Buďte první! Přidejte komentář