Pět kilometrů jižně od Čáslavi leží obec Tupadly, v níž se nachází stejnojmenný rodinný pivovar. V srpnu letošního roku oslaví výročí pěti let od založení. „Na toto výročí připravujeme festival s živou hudbou, kde samozřejmě bude v nabídce také spousta dobrot k jídlu a pití,“ pousmála se spolumajitelka Pivovaru Tupadly Renáta Brumerčíková.
Pivovary Tupadly sídlí v historickém areálu, kde už v minulosti pivovar fungoval. Můžete v krátkosti jeho historii připomenout?
Ten pivovar tu fungoval od roku 1932, avšak první zmínky o vaření piva v obci Tupadly pochází již z roku 1735, což dokládá téměř třísetletou tradici vaření piva. Na začátku šedesátých let minulého století odsud ovšem veškerou technologii odvezli a pivovar zavřeli. My jsme jej v létě roku 2020 znovu otevřeli, ale bohužel receptura vaření piva je jiná.


Kde se vzal impuls k tomu, že jste se rozhodli začít provozovat rodinný pivovar?
Přišel od našeho otce, který se narodil naproti pivovaru a celý areál měl odmala prochozený. Jako malý jezdil s koňmi pro led, který se tehdy používal na chlazení piva ve sklepě. Proto jsme se rozhodli do tohoto oboru vstoupit, ačkoliv nikdo z nás s tím neměl nejmenší zkušenost.
Letos v srpnu oslavíte páté výročí existence pivovaru. Na co se veřejnost může těšit?
Zcela konkrétní ještě být nemohu, protože vše teprve chystáme. Ale půjde o festival pod širým nebem s živou hudbou a samozřejmě také se spoustou dobrot k jídlu i pití.





Otevírat a rozjíždět podnik v tomto oboru zrovna v době covidové pandemie muselo být poměrně složité. Jakých bylo uplynulých pět let?
Jelikož jsme v tomto oboru předtím nikdy nepracovali, postupně jsme se všechno učili. V době, kdy musely být všechny podniky uzavřené, jsme mohli prodávat pivo alespoň v PET láhvích, ale také v soudcích, takže tak úplně nejhorší to nebylo. Kontakt s lidmi ovšem samozřejmě chyběl. Jakmile se však omezení rozvolnila, lidé okamžitě začali chodit a naučili se, protože předtím u nás být ještě nemohli, navštěvovat i náš pivovar.
Jaká piva vaříte?
Máme v nabídce převážně ležáky, tedy nepasterizované, spodně kvašené pivo. Světlé jsou desítka, jedenáctka a třináctka, tmavá pak dvanáctka. K tomu jednou ročně na Vánoce vyrábíme polotmavé pivo Advent.

Mohu si vaše pivo dát i jinde než přímo v pivovaru?
Chtěli bychom samozřejmě dodávat i jinde, ale v konkurenci s velkými pivovary to není vůbec jednoduché. Naše pivo přesto dovážíme do hospod a restaurací v Čáslavi, Kutné Hoře, Přelouči, dále do Heřmanova Městce, Ronova nad Doubravou, Jindřichova Hradec a do jižních Čech. Spousta hostů, která k nám do pivovaru dorazila, nám pak říkala, že k nám přijeli na pobyt kvůli tomu, že třeba naše pivo pili právě v jižních Čechách a přes něj se k nám dostali.
Ve vašem areálu nabízíte také možnost pobytů. Jaké ubytování nabízíte?
Máme tu přes dvacet pokojů, v nichž jsme schopní ubytovat přibližně padesátku hostů. Myslím, že naše ubytování splňuje veškerý komfort, který si klienti žádají. Snažíme se hostům vytvořit pohodovou rodinnou atmosféru a doufáme, že se nám to daří. Také bych zmínila, že máme k dispozici nabíječku na elektromobily, protože k nám začali jezdit návštěvníci i s tímto typem aut. Hodně úzce spolupracujeme s obcí Tupadly, navzájem se podporujeme. I to je velice důležité.


Nabízíte areál pivovaru také pro oslavy, svatby, večírky i svatební obřady. Proč si vybrat pro tyto případy právě Pivovar Tupadly?
Svatby i firemní večírky zajistíme all inclusive, tedy zařídíme úplně všechno, co klienti žádají a připravíme dle jejich představ. Přijedou a zase odejdou, aniž by se o něco museli starat, všechno zajistíme my. Musím říci, že nás firmy na své večírky skutečně často vyhledávají. Na svatby zde máme dva sály, pódium, taneční parket, vlastní sociální zařízení, vstup na zahradu, kde mohou být obřady a máme tam i prostor na svatební občerstvení včetně baru. Všechno je bokem od pivovaru, takže řadový návštěvník s účastníky svatby, večírku či oslavy nepřijde do kontaktu. Vaříme pivo a snažíme se nabízet služby se vším, co je s tím spojené. Je jedno, zda je léto, nebo zima.
Co ještě dalšího lze v areálu nalézt?
Máme tu salonek pro více než dvacet lidí, ideální třeba pro rodinnou oslavu. Dále je tu velká terasa až pro osm desítek návštěvníků. Když je plně obsazená restaurace, vejde se do ní přes stovku hostů. Otevřeno máme od středy do soboty, od odpoledních 16 hodin. V sobotu pak od 12 do 15 hodin nabízíme polední menu, které se skládá z klasických hotových jídel.
Zmínila jste kuchyni. Jaká je?
Vaříte třeba nějaká jídla typická pro tento region? To ani ne, my vaříme jídla, po nichž je největší poptávka a co si hosté žádají. To znamená třeba pečená žebra či kolena, steak, tatarák, prostě to, co se hodí a chutná k pivu. Máme tu i dětský koutek, což hosté rádi využívají. Děti si hrají a oni si mohou v klidu pochutnávat na dobrém jídlu i pivu.

V nabídce máte také pivní lázně, finskou saunu či vířivku. O co je největší zájem?
Nejvíce se rozhodně využívají pivní lázně. Jsou to dvě dřevěné kádě, v nich jsou pivní esence a hosté si v nich sami čepují pivo. Je to zcela soukromé, nikdo jiný tam kromě nich není.


Jaký zájem je o prohlídky pivovaru, které rovněž nabízíte?
Také docela slušný, protože ho nabízíme s odborným výkladem. Dozvíte se o výrobě sladu, hosté mohou ochutnat různé druhy, aby dokázali poznat pražený ječmen od normálního. Pak dojdeme na varnu, kde hosté poznají, jak se vaří mladina a následně jdeme do sklepa k procesu kvašení. Tam návštěvníci mohou ochutnat piva, která už jdou na prodej, ale i ta, která ještě dozrávají. Je to zajímavé srovnání piva mladého a hotového. Celá prohlídka trvá přibližně jednu hodinu
Hodně oblíbené jsou v posledních letech rodinné pivovary mezi cyklisty. Jak velký podíl hostů tvoří u vás?
Výrazný tvořili v době, kdy se nesmělo cestovat do zahraničí, nyní už jich není až tolik. Ale stále jsou vítanými zákazníky. V tomto směru máme ideální podmínky. Jsme na vesnici, okolo krásná příroda, takřka žádné kopce, spíše rovina. Blízko známé památky ve městech jako jsou Kutná Hora, Žleby, Pardubice a další. I Praha je odsud nějakých osmdesát kilometrů, takže polohu máme opravdu skoro ideální.
Potvrdíte, že v tomto oboru je třeba neustále přicházet snovými nápady?
Ano, neustále se snažíme něco vymýšlet. Všechno ovšem vychází v první řadě od hostů, co vyžadují. Jsou hodně všímaví i co se prostředí týká. Stačí jinak něco upravit a hned na to zaregistrují. V létě vždy stavíme velký stan i s dětským koutkem, aby si lidé mohli dát pivo venku. Třikrát či čtyřikrát za léto tak děláme letní grilování vepřové kýty, vytáhneme pojízdný výčep, k tomu pozveme country kapelu, prostě pohodové a příjemné prostředí pro návštěvníky. Pořádáme i karetní turnaje v prší. Naposledy se ho zúčastnilo na padesát hostů, což bylo moc pěkné. Děláme i halloweenskou párty, odpolední pro děti, večer pro dospělé. Je toho opravdu spousta. Pro hosty máme k dispozici knihu, do které mohou napsat klady i zápory. Těší nás, že devětadevadesát procent hostů je velice spokojených. A to je důvod, proč to děláme.
Buďte první! Přidejte komentář